Paardencoaching

Paardencoaching

Paardencoaching is een bewustwordingsproces en biedt inzicht in gedachten en gevoelens die zich binnen in jou afspelen.

Paardencoaching is een bijzondere vorm van coachen waarbij paarden ingezet worden bij persoonlijke ontwikkeling. Het doel is: het verkrijgen van inzichten in vaak onbewuste processen. Je wordt je meer bewust van wat je doet en waar je aan kunt werken om (nog) gelukkiger te leven.

Paarden spiegelen

Paarden spiegelen welk gevoel of emotie een bepaald onderwerp bij je oproept. Deze vorm van coachen zorgt er vooral voor dat er gevoeld en ervaren wordt, direct in het hier en nu. De paarden houden je een spiegel voor. Zonder woorden maar met behulp van lichaamstaal en interactie. Ze zijn duidelijk, direct, eerlijk, liefdevol en communiceren zeer effectief. Verwacht van een paard geen sociaal wenselijk antwoord, niets wordt mooier of minder mooi gemaakt.

De kudde

Het effectieve communiceren komt voort uit het feit dat paarden kudde- en prooidieren zijn. Ze leven niet als individu maar als 1 organisme: de kudde.  Elk paard is voor zijn voortbestaan afhankelijk van het goed functioneren van de kudde. Raakt hij de kudde kwijt of wordt hij eruit verstoten, dan is zijn overlevingskans bijna nihil. Hierdoor heeft het paard zich ontwikkeld tot een uiterst sensitief dier, al zijn zintuigen zijn gericht op de ander en zijn omgeving. En het allerbelangrijkste: in tegenstelling tot andere kuddedieren is het paard bereid een samenwerking met de mens aan te gaan en met hem als het ware een kudde te vormen. Binnen dit minikuddeverband vindt de coaching plaats.

Bewustwording

Het resultaat van het spiegelen is een eerlijke confrontatie met jezelf. Paardencoaching is een bewustwordingsproces en biedt inzicht in gedachten en gevoelens die zich binnen in jou afspelen. Het paard fungeert als vertaler van onbewuste processen naar bewustwording waardoor je heel snel tot de essentie kan komen.  De coach schept de voorwaarden waarbinnen een dergelijk inzichtgevende ervaring mogelijk is. De coach neemt waar zonder filter, wat hij ziet geeft hij terug aan de coachee.  Hij ondersteunt je om de inzichten die opgedaan worden tijdens de sessie te vertalen naar de toekomst en concrete stappen te zetten die leiden tot een gewenste verandering in jouw leven.

Mogelijke doelenMogelijke onderwerpen
-Inzichten in onbewuste processen-(Zelf)vertrouwen
-Meer in contact met je gevoel-Leiderschap
-Verlichting van trauma's-Grenzen aanvoelen en aangeven
-Meer balans in je leven-Omgaan met emotie
-Meer rust voelen-Bewustwording
-Duidelijk verschil voelen tussen wanneer je wel in contact bent en wanneer niet